• nl
 • Laatste nieuws 24-11-2021

  De Forecast klopt niet!

  • procesverbetering
  • planning

  Een veel gehoorde klacht is dat het niet lukt om op basis van de forecast, het werk gedaan te krijgen.

  En dus willen we een betere voorspelling van de werkzaamheden hebben (forecast). Hoog tijd om de glazen bol eens flink op te poetsen, meestal zonder resultaat. Of we zetten meer planners in en delen de te plannen mensen en middelen op in kleinere groepen. De resultaten zijn vaak klein en tijdelijk. Dus tuigen we procedures op om wijzigingen op de planning te minimaliseren of beter te controleren.

  Hiermee wordt de afhankelijkheid van informatie (forecast); planners en de onmacht om te gaan met verstoringen alleen maar groter. Ook wordt het moeilijker een optimale planning te vinden (meer randvoorwaarden; minder flexibiliteit; meer planners met hun eigen scope van resources). Deze structuur creëert (nog) meer structuur en is daarmee een heilloze weg. Een planning is een combinatoriek probleem, hetgeen ervoor zorgt dat een optimale planning haast niet met mensenhand te vinden is, en een optimaal aangepaste planning ook niet. Hoe meer regeltjes en randvoorwaarden we introduceren, hoe kleiner de kans dat alles past.

  Hoe kunnen we dit fenomeen dan wel het hoofd bieden?

  Er zijn twee mogelijke paden:

  1. Razendsnel optimaal herplannen.
  2. Zo min mogelijk plannen, opportuniteit-gedreven pull productie.

  Een conventionele werkwijze (handmatige vaste planning welke niet snel herplanbaar is) vindt de optimale planning niet; kan maar moeizaam omgaan met wijzigingen en is in het geheel niet robuust…

  Moraal van het verhaal: kijk naar uw eigen planningsproces en activiteiten in uw onderneming en besluit welke werkwijze het meest zou baten. Wat de keuze ook moge zijn; meer controle; regels; starheid; planners; procesregels is zelden een antwoord op deze uitdaging.

  Meer informatie over forecast en planning vindt u hier.

  Verder praten?

  Wilt u meer weten over de trainingen, opleidingen en diensten van ProjectsOne? Bel 085 – 2012161 of stuur een mail naar info@projectsone.nl . ProjectsOne helpt u verder.

  Of bekijk onze trainingen Trainingen
  publicaties

  Schrijf je in!

  * Uw mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de nieuwsbrief.