• nl
 • Laatste nieuws 13-05-2020

  Waarom een normaalverdeling belangrijk is

  • normaalverdeling

  De Duitse wiskundige en natuurkundige Carl Friedrich Gauss ontdekte eind 18e eeuw de “normale verdeling” en noemde dit de Gausskromme. Hij kwam erachter dat de normale verdeling voor de meeste (natuurlijke) verschijnselen geldt. De bloei van bloemen in het Nederlandse voorjaar is bijvoorbeeld een verschijnsel dat een normale verdeling kent. Het grootste gedeelte van de bloemen zal in mei bloeien, een afnemende hoeveelheid in de aanliggende maanden juni en april en nog minder in juli en maart. 

  De normaalverdeling is ook voor procesoptimalisatie erg nuttig, omdat het inzicht oplevert in de voorspelbaarheid en stabiliteit van processen. Bij een Six Sigma training komt de normaalverdeling daarom vaak terug; om een control chart te interpreteren en de procesprestatie analyse uit te voeren. Voordat het nut van de normaalverdeling wordt toegelicht, eerst een kleine opfrisser: Wat betekent de verdeling? 

  Bas Blaauwgeers van ProjectsOne schreef hier een zeer interresant artikel over welke je hier kan lezen.

  Verder praten?

  Wilt u meer weten over de trainingen, opleidingen en diensten van ProjectsOne? Bel 085 – 2012161 of stuur een mail naar info@projectsone.nl . ProjectsOne helpt u verder.

  Of bekijk onze trainingen Trainingen
  publicaties

  Schrijf je in!

  * Uw mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de nieuwsbrief.